Analitzem 5 coses rares que fan els nostres gossos

El nostre gos fa coses que a nosaltres ens semblen “rares” però que a la ment canina són perfectament normals, i bé obeeixen a comportaments heretats dels seus avantpassats salvatges o poden ser signes d’alguna molèstia.

Analitzarem els 5 comportaments quotidians que als nostres ulls són “extravagants”, però que tenen una explicació, i no han de representar una preocupació per a nosaltres, llevat que es converteixin en comportaments obsessius.

1- Girar i girar abans de ficar-se al llit

Gairebé tots els gossos donen voltes i voltes al seu llit, a terra o al lloc escollit per descansar, abans de fer-se fi. Segons molts estudiosos, aquesta conducta és heretada dels llops, que així s’asseguraven que el seu lloc per dormir era segur i el marcaven com a propi.

2- Rascar i expulsar a terra després de fer les seves necessitats

Encara que no tots els gossos ho fan, i sol ser més habitual entre els mascles, aquesta conducta de rascar el terra amb les potes davanteres i “donar coces” amb les potes del darrere després d’orinar o defecar té una explicació senzilla: el gos pretén enterrar els seus gossos femta ia més marcar el lloc amb la seva olor, ja que en els coixinets plantars posseeixen glàndules odoríferes amb què estén la seva olor en aquest lloc concret, per “informar” a altres gossos que passin per aquí. Ocultar les deposicions és una cosa comuna entre els gats, però més estrany als gossos.

3- Enterrar objectes

Algunes races són més proclius a cavar per pur plaer o per enterrar porcions del seu menjar, joguines o qualsevol objecte del seu interès, com els Terriers i els Teckels (a causa del seu origen com a gossos de caça en caus); aquest comportament caní té el seu origen, una vegada més, en l’herència: els cànids salvatges enterraven sota terra els seus excedents d’aliment després d’una cacera, ocults a la vista de depredadors, per poder desenterrar-los quan fos necessari i menjar-se’ls.

4- Rebolcar-se i refregar-se després del bany

És una de les reaccions més habituals i esbojarrades! que protagonitzen els nostres gossos. Després de donar-los el bany surten “disparats” i xops a fregar-se i refregar-se amb tot el que troben: el terra i les parets, els sofàs, es rebolquen al llit, a la gespa ia tot arreu, per a la nostra desesperació, mentre els perseguim , tovallola o assecador a la mà, per assecar-los i finalitzar la seva neteja.

Encara que molts experts consideren que aquest procedir obeeix a pautes heretades dels seus ancestres salvatges i que ho fan per treure’s l’olor de xampú, perquè volen recuperar la seva olor a gos, com aquest comportament sol succeir sempre mentre el gos està molt mullat ia mesura que ho anem assecant, es tranquil·litza, s’apunta que és simplement perquè molts gossos no suporten estar humits i corren i es mouen per assecar-se.

5- Moure les potes del darrere quan li rasques la panxa

Quin gos no té pessigolles? Quan els acariciem la panxeta tenen el reflex automàtic de moure una o ambdues extremitats del darrere, com rascant-se ells al seu torn. Per això aquest acte intermitent es coneix com a reflex de rascat (strach reflex, en anglès), popularment anomenat també tocar la guitarra; ho fan involuntàriament quan les seves terminacions nervioses noten aquest pessigolleig de les nostres mans, també passa quan els passem la pinta per aquesta zona. En realitat obeeix a un acte reflex de sacsejar-se alguna cosa (insecte, espiga) que nota en aquesta zona. Hi ha molts gossos a qui els agraden aquest tipus de carícies, i altres que sacsegen amb força les potes, en senyal de desacord.


El blog de
ARION PET FOOD
www.arion-petfood.es