El meu gos persegueix bicis, motos o gent corrent. Què faig?

És relativament freqüent que els propietaris es trobin amb aquest problema: els seus gossos surten en persecució o no cessen de bordar en veure algú desplaçant-se en una bicicleta, patins, patinet, moto o una persona corrent. Aquest comportament, que obeeix a diferents raons, comporta perill per al nostre gos i un risc per a terceres persones.

Què fer si el teu cadell persegueix bicis, motos o gent corrent?

Generalment aquesta reacció instintiva es manifesta des que el gos és molt jove, fins i tot des de cadells poden mostrar un inusitat i obsessiu interès per perseguir objectes o persones que es mouen ràpidament a prop seu. Si observem aquest tipus de comportament, hem d’aturar-lo, anticipant-nos a la seva reacció: tan aviat notem que el cadell es prepara prest a ‘aguaitar’ i perseguir, cal distreure la seva atenció ràpidament, amb alguna joguina o trucant-li pel seu nom, per exemple, i una vegada ha passat l’alarma persecutòria i cessa en el seu interès per perseguir, li premiem.

És important ser precisos en el moment de la recompensa, que només donarem quan el cadell abandoni la conducta de persecució, ja que, si no ho fa així, el cadell interpretarà que estem premiant aquest hàbit perillós.

Per què els gossos persegueixen bicis, motos o gent corrent?

Aquest comportament obeeix a diversos motius, i el que és important per resoldre el problema és identificar què el causa. Les quatre raons més comunes són:

1.– Per diversió: Esperar a la presa i una vegada està a l’abast o gairebé depassada, començar a bordar desaforadament i córrer darrere bicicletes, patinadors, monopatins, motos, cotxes o persones corrent és una forma d’entreteniment i joc ´ per a molts gossos, especialment quan són cadells o joves. A l’origen d’aquest comportament hi ha l’avorriment, l’estrès o l’ansietat per falta d’estímuls físics i mentals perquè el gos se senti bé, en equilibri. 2.- A causa de l’agressivitat per por: Aquí l’instint que impera és perseguir una presa que els causa por, ja que aquests gossos experimenten una sensació de perill o de pànic davant la velocitat i brusquedat del moviment de bicis, patins o motos i reaccionen instintivament, de forma primària, i sovint agressiva, cap a aquest estímul. També és freqüent en gossos que han patit un episodi traumàtic, com ara un atropellament. 3.- Per manca de socialització davant aquestes situacions: Que s’observa especialment en gossos que des de cadells no han tingut contacte amb aquests elements, és més habitual als gossos no urbanitas’. 4.- Per territorialitat: És freqüent que aquest comportament succeeixi en gossos que viuen a cases amb jardí o amb un espai que dóna a l’exterior: recorren incansablement el seu perímetre’ i així que senten o veuen aparèixer aquests vehicles o persones corrent prop de ` la seva propietat´ activen aquest comportament per defensar el seu territori.

Com evitar que el teu gos persegueixi bicis, motos o gent corrent?

En general, s’observa més sovint aquesta pauta en races de gossos de pastor i races petites, però és un hàbit perniciós que pot presentar qualsevol gos.

No hi ha un mètode únic per corregir aquesta conducta, ja que depèn del factor que la desencadena, del caràcter i del mode de vida de cada gos, però tenir cura d’aquests aspectes pot ajudar:

– L’exercici físic, regular i proporcionat a cada gos és vital, crema la seva energia i permet aprendre a estar calmat en la vida quotidiana.

– L’avorriment i la manca de reptes mentals generen estrès i ansietat al gos, que sol acabar canalitzant-los cap a hàbits i conductes inadequades.

– Durant el procés de socialització del cadell, exposar-lo gradualment, durant les seves passejades, a la presència de corredors, bicis, patinadors i del trànsit en general, farà que els incorpori com a part de l’entorn on viu i s’acostumi al seu presència; si observem que intenta bordar o perseguir-los, tirem suaument de la corretja i diguem “no” fermament, i continuem el passeig, repetim aquesta acció sempre que sigui necessari i recompensem quan el cadell mostri una curiositat “normal” o simplement indiferència davant aquests estímuls. No és positiu ni eficaç renyar o arrossegar el cadell (ni el gos adult) si mostra aquesta actitud, ja que això només contribueix a incrementar-ne l’excitació i l’estrès.

– Si el gos és un adult, la tasca de modificació de conducta pot resultar més complexa, especialment si la reacció del gos és agressiva i està causada per una por incontrolada. En aquests casos és molt aconsellable que la teràpia es dugui a terme amb l’ajuda i l’assessorament d’un educador professional, que exposarà al gos a poc a poc aquests estímuls (bicis, motos o corredors), en un entorn controlat.


El blog de
ARION PET FOOD
www.arion-petfood.es