Han operat el meu gos, 3 claus per cuidar-lo a casa

Després de passar pel quiròfan, generalment el gos convalescent necessitarà cures i atencions especials a casa, per recuperar-se el més ràpid i millor possible, i tornar a la seva vida diària.

Depenent de la magnitud de l’operació, aquest període postoperatori pot variar en la durada i en la dedicació que li hem de prestar. A casa, els propietaris poden implicar-se, i molt, perquè el seu gos es recuperi perfectament, aquestes 3 senzilles recomanacions poden ajudar.

1 – Si han operat el teu gos segueix al peu de la lletra les indicacions del veterinari

Segurament, el nostre veterinari prescriurà algun medicament (antibiòtic, analgèsic o antiinflamatori, per exemple) que el nostre gos haurà de prendre a les hores pautades pel professional. És molt important ser disciplinat i no saltar-se’n ni una presa. Resulta útil apuntar cada medicina que ha de prendre i les hores i anar titllant una vegada que l’hàgim administrat. De vegades resulta difícil aconseguir que el nostre gos s’empassi les pastilles o els xarops, aquí t’indiquem alguns trucs per aconseguir-ho amb èxit

En cas que hi hagi punts o ferida, és important preguntar al nostre veterinari com hem de procedir si cal netejar-la o canviar l’embenat o apòsit. Cal estar atent per si observem qualsevol canvi a la ferida oa la zona de l’operació (inflamació, supuració o envermelliment) per comunicar-ho ràpidament al veterinari. Si la ferida ha de romandre embenada alguns dies, haurem de vigilar que la bena estigui sempre neta i seca.

Un dels maldecaps més grans quan tenim un gos acabat d’operar a casa és impedir que es llepa la ferida o se la rosegui i s’arrenqui els punts. El collaret isabelí (el popular con) o col·locar-los la típica samarreta folgada ajuda molt, però no cal abaixar la guàrdia, ja que al menor descuit intentaran treure’ls-hi. En aquests primers moments és desitjable que no es quedin sols a casa, per evitar que ells mateixos s’arrenquin les benes i malmetin la cicatrització dels punts.

2 – Si acabeu d’operar el vostre gos, procureu que estigui el més còmode i tranquil possible

Cal ser conscients que quan el nostre gos arriba a casa després d’una intervenció, probablement se senti feble i cansat, tindrà dolor o molèsties i pot ser que es trobi una mica desorientat o que es vulgui moure i no pugui, per exemple. El nostre afecte i paciència seran decisius per al vostre benestar. Tenir un lloc còmode i segur a casa, preparat per rebre’l és indispensable. Ha de poder descansar tranquil, sense enrenou i amb una temperatura adequada. Si tenim altres gossos, o nens a casa, és important que aquests primers dies no intentin jugar-hi, ja que qualsevol moviment brusc podria tenir repercussions a la ferida. Consultem el nostre veterinari quan pot tornar a fer activitat i exercici, que normalment sol ser quan la ferida ja ha cicatritzat correctament.

Depenent de la naturalesa de l’operació i del lloc del seu cos afectat, potser necessiteu la nostra ajuda, els primers dies, per desplaçar-vos a menjar, beure o fer les vostres necessitats, també per canviar de postura, romanguem atents a les vostres necessitats. Si observem qualsevol canvi en la seva evacuació d’orina o deposicions (no fa com és habitual, o li resulta dificultós), cal dir-ho al veterinari.

3 – Acabat d’operar, cal observar canvis a la gana o al somni del teu gos

Sol ser normal que les primeres hores o dies després de sortir de la clínica el nostre gos estigui apàtic o mancat de gana. El nostre veterinari ens indicarà si pot tornar a menjar amb normalitat, i llavors li podem anar oferint petites dosis del seu pinso habitual (si li agrada podem rehidratar-ho amb aigua tèbia, perquè li resulti més desitjable); també cal procurar que estigui ben hidratat i begui prou aigua.

Alguns gossos triguen una mica a adaptar-se a aquesta nova situació temporal i es mostren més inquiets del que és habitual a la nit. És fonamental que els tinguem a prop per poder estar atents per ajudar-los per si necessiten moure’s, o impedir-los moure’s si no ho haurien de fer, o necessiten beure en aquests moments. A més, la nostra presència els calmarà.

L’èxit d’una cirurgia també depèn de nosaltres, de les nostres cures i de dedicació perquè el nostre gos es recuperi completament i torni a la vida normal sa i feliç.


El blog de
ARION PET FOOD
www.arion-petfood.es