La Malaltia d’Addison en gossos

La Malaltia d’Addison, és una afecció força estranya que en els gossos es coneix com a hipoadrenocorticisme i que afecta el sistema endocrí de gossos joves i de mitjana edat.

És una malaltia que es produeix per la reduïda funció de les glàndules suprarenals, que amb prou feines produeixen o no produeixen alguna de les hormones més importants anomenades glucocorticoides o mineralocorticoides. Atès que aquestes hormones són essencials per a la vida, és una malaltia extremadament greu, per la qual cosa s’ha de tractar com a tal.

La malaltia d’Addison pot desenvolupar-se lentament, per això pot passar desapercebuda fins a començar a mostrar símptomes o produir-se una situació d’emergència. Els símptomes són molt variats, des de pèrdua dels cabells fins a vòmits, diarrea, apatia, febre, pèrdua o augment de pes, augment de la necessitat de beure aigua, etc. Aquesta malaltia comparteix els mateixos símptomes que altres afeccions conegudes per veterinaris i propietaris de mascotes, Símptomes que poden allargar o confondre el diagnòstic i laplicació del tractament farmacològic més adequat.

CAUSES

Hi ha causes diverses per les quals poden fallar les glàndules suprarenals de l’organisme produint la malaltia d’Addison. En la majoria dels casos, es deu a un procés destructiu del propi teixit pel sistema immunològic oa un procés idiopàtic.

DIAGNÒSTIC

Per diagnosticar l’hipoadrenocorticisim als gossos hi ha diverses proves, unes per descartar altres malalties i altres per confirmar la malaltia d’Addison. Els símptomes poden dirigir l’especialista a comprovar si hi ha una insuficiència suprarenal. Si el gos presenta un historial de pèrdua de pes, letargia, debilitat muscular, etc., es pot realitzar una analítica completa com a primer pas. Si els símptomes i les analítiques semblen indicar la malaltia d’Addison, aleshores es procedirà amb la prova d’estimulació d’ACTH.

TRACTAMENT

El tractament de l’hipoadrenocorticisme consisteix bàsicament a reemplaçar els mineralocorticoides i glucocorticoides que no produeix l’organisme ia fer més sal al menjar.

SEGUIMENT

El veterinari elaborarà un pla de seguiment per al vostre gos. Normalment inclou una analítica cada 5-7 dies fins a estabilitzar els electròlits. Després es farà de forma mensual durant els propers 6 mesos i posteriorment cada 3-6 mesos. Per verificar que s’està prenent la dosi correcta, es fan controls del nivell de sodi i potassi en sang.

Font: https://adisen.es