L’estiu i els cops de calor, com afecten el nostre gos?

Amb l’arribada de l’estiu, la calor representa un dels principals problemes a què es veu exposat el nostre gos. El gos és molt més sensible a la calor que els humans, i un dia calorós pot ser molt perillós per a ell.

Els gossos eliminen la calor a través de la panxa i de la suor que expulsen pels coixinets de les potes i per les zones aïllades amb poc pèl, com pot ser el ventre, ja que els gossos no poden regular la seva temperatura corporal mitjançant la suor, perquè no tenen glàndules sudorípares.

La temperatura d’un gos normalment és entre 37,5 i 39 graus. Una de les millors maneres d’avaluar si la temperatura interna del gos està elevada és prendre la temperatura pel recte.

Els gossos estan fets per conservar en lloc d’alliberar la calor i tendeixen a escalfar-se més ràpid que nosaltres. És possible que no ens adonem del fet que un gos s’ha sobreescalfat fins que els símptomes es desenvolupen sobtadament.

El cop de calor als gossos és una condició greu i el seu inici pot ser sobtat, intensificant-se fins a una situació d’emergència en qüestió de minuts. Saber com tractar un gos que experimenta un cop de calor podria ser vital per salvar-li la vida. És recomanable anotar la temperatura així com les condicions (llum solar) i el nivell d’activitat del gos abans i al començament dels símptomes perquè puguis comunicar aquesta informació a un veterinari.

Detectar un cop de calor en les primeres etapes pot ajudar a prevenir danys permanents. Alguns senyals poden ser: Jadeo excessiu o sorollós, set extrema, vòmits freqüents, llengua de color vermell brillant i genives pàl·lides, la pell al voltant del musell o del coll no es recupera ràpidament quan es pessiga, saliva abundant, ritme cardíac elevat.

El cop de calor del gos pot estar empitjorant si comença a tenir qualsevol dels símptomes següents: Gran dificultat per respirar, genives que es tornen de color vermell brillant, després blau o morat, debilitat i/o fatiga, desorientació, col·lapse o coma.

Com tractar el cop de calor?

1- Retira el gos de la calor.
2-Donar-li aigua fresca. No obliguis el gos a beure aigua si no la pot beure lliurement pel seu compte.
3- Si és possible, mulla el gos amb un raig d’aigua fresca. No ho submergeixis sota l’aigua del tot.
4- Fins i tot si el teu gos està responent bé als tractaments de refredament, és fonamental que contactis amb el teu veterinari.
5- Col·loca alcohol als coixinets de les potes del gos.